Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Ο οικόσιτος χοίρος και ο Herr Frugger





Η πρόσφατη τηλεοπτική εικόνα του Χαρδούβελη στην Τσαπανίδου παρέπεμπε στον γνωστό  φοβικό ήρωα του Λαζόπουλου «άει χάσου» :  Μια συνεσταλμένη  φιγούρα , με ύφος προς το πάτωμα,  βλέμμα παρθένου θεατή πρώτη φορά σε splatter  , τρεμάμενη φωνή. Ανεξάρτητα από την ηθική ή νομική εκτίμηση της συμπεριφοράς του η εικόνα ήταν συντριπτική. Στον αντίποδα του νάρκισσου κοσμοπολίτη Βαρουφάκη ο Χαρδούβελης  εμφανίστηκε ως η προσωποποίηση της απόλυτης «μούχλας».

Ο φουκαράς Χαρδούβελης είναι ταυτόχρονα  ακούσιο θύμα μιας ετυμολογικής σύμπτωσης. Χαρδούβελης είναι ο κρίκος που φοράνε στη μύτη των  οικόσιτων γουρουνιών για να μη σκάβουν (πηγή)

Εκεί όμως που μας εντυπωσίασε ο Υπουργός ήταν η δυσανεξία του προς τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Μας αποκάλυψε την φοβία του προς ποσά άνω των δέκα χιλιάδων ευρώ για τα οποία δεν εμπιστεύεται την ηλεκτρονική μεταφορά τους. Μεταξύ μας ο φόβος προς τις αόρατες μεταφορές δεν είναι αδικαιολόγητος. Η ίδια η λέξη Τηλεπάθεια, ενώ σηματοδοτεί την ικανότητα εμπειρίας του επέκεινα, ουσιαστικά δεν είναι παρά μια πάθηση, μια ασθένεια. Οι πρόγονοι μας αναφέρονταν στην Τηλεπάθεια μόνο ως μεταφορά συναισθημάτων δηλαδή πόνου, όμως εμείς το γενικεύσαμε στα πάντα.

Η οργανική καθυστέρηση του Χαρδούβελη προς τις αόρατες μεταφορές είναι ανεξήγητη. Ιστορικά οι άνθρωποι της χρηματοοικονομικής διαχείρισης είχαν τόσο καλή σχέση με το αόρατο.

Ο ζάμπλουτος Γερμανός Anton Fugger χρηματοδοτούσε τις ναυτικές εξερευνητικές αποστολές με αντίτιμο την αναγνώριση της ευγενείας του μέσω μιας δωρεάς τίτλου από τους βασιλείς. Πρόσφατα τεκμηριώθηκε πως ήταν ο μεγαλύτερος χρηματοδότης των αποστολών του Χριστόφορου Κολόμβου . Ο Fugger όμως είχε πολύ σύγχρονα ενδιαφέροντα : είχε την έμπνευση  να χρησιμοποιήσει την παραψυχολογία που τότε ονομαζόταν και ήταν   «μαγεία»  ως τεχνικό εργαλείο management της εποχής του

Η Anna Megerler ήταν φίλη και σύμβουλος του Fugger και τον μύησε στην τεχνική διαβάσματος της γυάλινης σφαίρας. Σύμφωνα με τις πηγές ο Fugger, μετά από αρκετά  μαθήματα έμαθε να  χρησιμοποιεί  την κρυστάλλινη σφαίρα. Αντί όμως να βλέπει το μέλλον  , προσπαθούσε να δει σε πραγματικό χρόνο μακριά : η μαγική τηλεπάθεια ως εργαλείο management. Είδε κάποτε στην γυάλα του τους υφιστάμενους του να χαζεύουν και έπραξε τα δέοντα της εποχής , δηλαδή μερικές εκτελέσεις ρουτίνας. Ιστορικά ο Fugger είναι ο πρώτος manager που προσπάθησε να διοικήσει με υψηλή τεχνολογία μέσω remote management (1)

Η πρωτοπόρος σύμβουλος όμως κυρία Megerler ,   συνελήφθη και προσήχθη στην δικαιοσύνη με την ενδιαφέρουσα κατηγορία της μαγείας, η οποία με τα τότε ειωθότα επέσυρε την θεαματική ποινή της καύσης στην πυρά. Επειδή όμως στην Μεσαιωνική Αλεμανία οι συστατικές επιστολές έπαιζαν ρόλο , μια επιστολή του πανίσχυρου Funger έσωσε την Frau Anna από το θανατηφόρο σπορ της λιποθυμικής στατικής πυροβασίας.       

Δεν φτάνει που ο κρίκος στην μύτη του γουρουνιού είναι φοβισμένος είναι και τουλάχιστον πέντε αιώνες  πίσω όσον αφορά την τεχνολογία.

  (1)  Τα στοιχεία από το P Sloterdijk “On the emerge of World System” 2013    

6 σχόλια:

  1. Και φαντάσου οτι δούλευε στον Λάτση...Στην μήτρα του e-banking για safe swift....Ήμαρτον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elias
    Τι να πούμε ο ηλεκτρονικός αναλφαβητισμός έχει κτυπήσει και τους high level managers.Τους φουκαράδες θέλουν επανεκπαίδευση σε κανένα ΙΕΚ.Κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Βαλκάνια ; μπα κατι χειρότερο: Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φαινομενα υπαναπτυξης.Επαρχιωτισμος. Εκ των ορεων ορμωμενοι, πλειστοι οσοι επιστημονες που κανονικα επρεπε να ηταν το υποδειγμα στην ελληνικη κοινωνια δεν μπορεσαν να ...αναπτυχθουν ολοπλευρα ως προσωπικοτητες, με αποτελεσμα φαινομενα οπως το κατοχικο συνδρομο (οπως περασε απ τους γονεις μας σε εμας), η καβατζα, η εκδικηση του ξενητεμενου,..., μαζι με τον φοβο να χασει μερικα απο τα συσσωρευμενα, που θα εβγαζε αν τυχον τα ...εχανε, σε 1 ως 2 ετη στις ΗΠΑ!!!
    Αρα ισχυει (εκτος απο τους ΕΜΠ-ιτες) και για τους πολυ καλους οικονομολογους IQ+EQ= C

    ΥΓ1. " He has been included in the Hall of Fame of the top-50 individual publishers worldwide in applied econometrics over 1989 to 1995. (See p. 432, in Badi H. Baltagi, "Applied Econometrics Rankings: 1989-1995", Journal of Applied Econometrics 1999, Vol. 14, pp. 423-441). His work on margin requirements had a crucial impact on shaping the reform of the legal framework governing the markets of futures on stock indices in the US."

    http://www.hardouvelis.gr/GET.asp?id=SCV


    ΥΓ2 Ξεκίνησε από τα Πούλιθρα* της Αρκαδίας, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Στα ορεινά Πελετά** βρίσκεται το πατρικό του.Φοίτησε με υποτροφία στο γυμνάσιο του κολλέγιου Ανατόλια στη Θεσσαλονίκη... Σπούδασε εφαρμοσμένα μαθηματικά στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και εκπόνησε διδακτορική διατριβή στα Οικονομικά στο Μπέρκλεϋ..... Δίδαξε ως καθηγητής σε πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών·...
    Εργάστηκε σε υψηλές τραπεζικές θέσεις: στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Νέας Υόρκης (1987 - 1993), στην Τράπεζα της Ελλάδος (1994 - 1995), στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (1996 - 2000) και ως οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών του ομίλου της Eurobank. Είναι καθηγητής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και έχει σημαντικό συγγραφικό έργο. Ήταν διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου των πρωθυπουργών Κώστα Σημίτη από το 2000 ως το 2004 και του Λουκά Παπαδήμου (2011-2).. Έγινε Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Σαμαρά στις 10 Ιουνίου 2014, αντικαθιστώντας τον Γιάννη Στουρνάρα, μετά τον ανασχηματισμό της 9ης Ιουνίου 2014.

    *Τα Πούλιθρα είναι ένα παραθαλάσσιο τουριστικό θέρετρο 9 χλμ. από το Λεωνίδιο, την πρωτεύουσα της Επαρχίας Κυνουρίας στην Αρκαδία,και 83 χιλιόμετρα από το Άργος. Στην απογραφή του 2001 είχε 598 κατοίκους.

    **Τα Πελετά είναι ένα γραφικό ορεινό χωριό ....Είναι κεφαλοχώρι σε ένα μεγάλο και άγονο οροπέδιο που καλύπτει το νότιο τμήμα του Δήμου Λεωνιδίου...Το χωριό έχει 200 περίπου μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται με τη γεωργία και κτηνοτροφία, ενώ προπολεμικά είχε 2000 κατοίκους.

    Ειχα παει εκδρομη στην περιοχη το καλοκαιρι του 1987 και μειναμε ενα βραδυ στα Πελετα.Παμφθηνο σχεδον ερημο χωριο, τοτε, με μια ωραια ταβερνα Τοσο κοντα και τοσο μακρια απο την Αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οντως η Αρκαδία ωραία. Ποιος την χάρη σου να τη γνωρίσεις το 87. Οσο για το τέκνο της έχει σοβαρά προβλήματα τεχνοφοβίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή